- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Életmód - Feng shui
Feng shui alapok II - Az öt elem
/2004-05-10/  << Nyomtatható verzió >>
A yin és a yang után következő alapfogalmak sorrendjének kiválasztása, személyes jellegű. Olyan szoros összefüggésrendszer van közöttük, hogy utólag nagyon nehéz megállapítani, melyik született meg előbb. A fő alapfogalom mellett mindig szó esik, egy közvetlenül nem a feng shui-hoz tartozó, de a témával összefüggő társtudományról. Most például az öt elem kapcsán, az évszakokra épülő táplálkozási tudományról, a makrobiotikáról. Természetesen csak a figyelemfelkeltés szintjén. Mindezt azért, mert a feng shui szemléletmód szerinti élet szerves részei. Az újságokban is lehet néha olvasni róluk, de a feng shuiban járatlan olvasó nem tudja behatárolni miről van szó. Egy jól képzett tanácsadó ezekben a témakörökben is segítségünkre lehet.

Megfigyeléseik alapján a világmindenség dolgait, történeteit, főbb jellemzőik alapján öt csoportra osztották. Ezeket a csoportokat elemeknek, vagy fázisnak illetve változásnak is nevezhetjük. Az öt elem a következő: fa, tűz, föld, fém, víz. Mindegyik elem természetesen yangra és yinre szétválasztható.

Csak a feng shui tanácsadás szempontjából is rengeteg információ tartozik egy-egy elemhez.   Ezek ismeretei elsősorban a tanácsadók számára szükségesek. Fa:
nagyobbodik, tágul, növekszik
Tűz: nem nehéz megérteni, hogy felfelé irányul, emelkedik
Föld: mint a földgömb vízszintesen ide-oda mozog
Fém: összehúz, merevít, keményít
Víz: lesüllyed. 
A víz a feng shuiban nagyon fontos elem. Vonzza a csit, és az oxigént.
T ermészetesen a kínai ember számára a hal és rizstermeléshez is létfontosságú elem. Márpedig ha mindkettő bőségesen van, akkor jómód van, ami egyenlő a gazdagsággal.


Az elemek ciklusai
Az elemek egymásra különböző hatással vannak. Háromfajta hatásmechanizmust ismerünk: tápláló, romboló, ellenőrző

Tápláló ciklusban minden elem a következőt segíti kialakulásban, megerősödésben. Nem nehéz megérteni, hogy pl. a víz táplálja a fát. A tűzhöz fa is kell. A tűz maradéka, a hamu szükséges a föld kialakulásához, stb.
Romboló ciklusban: a fa, gyökerei segítségével kimeríti a földet. A földből épített akadály, a gát: elzárja a víz útját. A láncfűrész, mint fém kivágja a fát.
Ellenőrző ciklusban, földdel körbevéve, helyben tartjuk a tüzet. A tűz a fának nem engedi, hogy mindent benőjön. (Gondoljunk csak az őszi, tavaszi gaz égetésére. A gaz = yin fa.)
E három ciklus ismerete a harmónia megteremtése, és a jó csi erősítéséhez szükséges. A tápláló ciklus harmóniát, növekedést jelent. A romboló ciklus uralkodik, legyőzi az általa rombolt elemet. Ez az öt elemen belül, elemhiányt hozhat létre, ami a csit ki is merítheti. Ezért csak óvatosan, hozzáértéssel lehet alkalmazni. Az ellenőrző ciklus a romboló ciklus által fellépő egyensúlyhiányt orvosolja. Például ha egy szobában túl sok fa elem van a többi elemhez képest (parketta, lambéria, fa bútorok, magas oszlopos tárgyak, zöld szin), akkor a fa uralkodóvá válik. Ha ez a szoba olyan személyé, akinek nem tanácsos sok fával körülvennie magát, ebben a helyiségben fáradtnak, kimerültnek érzi magát. Hogy kellemes erőt adó hely legyen számára a szoba, a fa energiáját csökkenteni kell. Ezt tehetjük a tűz elem megerősítésével, vagy a fém elemmel. Ennek eldöntésére a még sok más szempontot is figyelembe vevő feng shui tanácsadó feladata. Elmondhatjuk, hogy ha egy helyiségben az öt elem közel azonos mennyiségben jelenik meg, ott harmónia van, jól érezzük magunkat. Természetesen az elemekhez nem csak tényleges anyagszerűségük alapján soroljuk be a világmindenséget. A fa elemhez tartozik pl.: a zöld szín, a virágok, a gyümölcsök, kelet, délkelet, mint irány, ízek  közül a savanyú íz, érzelmek közül a harag, a düh, gyógyászati szempontból a máj és az epe. Ugyanígy az évszakokat is az öt elemhez rendelték.  
A tavasz fa, a nyár tűz, az ősz fém a tél víz elem. A föld elem az évszakok viszonyában az átmeneti időt képviseli. Példa rá, amikor április közepe táján nehéz eldönteni, hogy már vége van-e a tavasznak, vagy várnunk kell még a nyár eljövetelére? Ennek az átmeneti időnek nálunk a legtipikusabb megjelenési formája a „vén-asszonyok nyarának” nevezett időszak. Ezért lett a föld elem a nyárutónak, mint ötödik évszaknak az eleme. S mivel az évszakokat is felosztjuk yinre és yangra; a tavasz és nyár yang, az ősz és tél yin. A késő nyár mint átmenet, yin és yang is. A kozmikus energiát a csit légzésünkön kívül, a szánkon keresztül az elfogyasztott élelemmel vesszük magunkhoz. Így talán érthető, hogy nem mindegy, mit eszünk. A makrobiotika (e témakör tudományos neve) azt ajánlja, táplálékunk az legyen ami az adott területen található, megterem.
Minden elemhez besorolható élelemnek van termonikus hatása. Ez lehet forrósító, melegítő, frissítő, hűtő és semleges. Ha a tavasz és nyár yang = meleg, akkor a yin-yang egyensúly azt kívánja, hogy yinnel = hideggel teremtsük meg a harmóniát. Természetesen itt nem a hűtőből kivett, lehűtött enni, innivalóra gondolunk. Külső meleg esetén segít a belső hőt egyensúlyban tartani a frissítő-hűtő termonikus hatású ételek fogyasztása. Pl.: retek, saláta, uborka, sárgadinnye, görögdinnye, savanyú tejtermékek, stb.


Télen mikor a külső hideg hatását próbáljuk ellensúlyozni, segítenek a melegítő termonikus hatású ételek. Pl.: hajdina, sütőtök, dió, gesztenye, stb. 
A déli gyümölcsök citrom, narancs, banán a mediterrán öv emberének hűsítő táplálékai. Nálunk télen való fogyasztása a külső hideg hatása mellett, a test belső hőjét is csökkenti, ami kedvez a meghűléses betegségeknek, emelett jól felhasználható egy lázas beteg közérzetének javítására. (A feng shuiban semmi sem csak jó, vagy csak rossz. Minden viszonyítás kérdése. Lásd yin-yang elmélete.) Étkezés szempontjából yang a gabonafélékből készített étel, yin a zöldségekből, gyümölcsökből, húsból készült. De yang például a tavaszt képviselő savanyú íz és a nyarat jellemző keserű íz. Yin az ősz csípős, és a tél sós íze. A nyárutóhoz rendelt édes íz képviseli az átmenetet.

Nagyon érdekes a hagyományos kínai naptár. Az év 360 napját elosztja öt részre. Négy rész a négy évszak, ötödik az átmenet, melyet szintén négy részre osztanak. Tehát:

Tavasz     72 nap     átmenet    18 nap   =   90 nap
Nyár         72 nap     átmenet    18 nap   =   90 nap
Ősz          72 nap     átmenet    18 nap   =   90 nap
Tél            72 nap     átmenet    18 nap   =   90 nap
                                                 ______       ______
                                                 72 nap        360 nap

Táplálkozás szempontjából ezek az átmeneti idők igen fontosak. Ilyenkor készül fel a szervezetünk a következő időszak változására. Különösen figyeljünk ilyenkor a táplálkozásra. Együnk több, a föld elemhez tartozó gabona és zöldségféléket. Ez segít bennünket abban, hogy könnyebben alkalmazkodjunk az évszakok változásaihoz.
Egy jól megtervezett ebéd, vacsora tartalmazza mind az öt elemet. Az átmenetet jelentő föld édes íze megelégedettséggel tölt el bennünket. Olyan étkezések után, melyből hiányzik a föld elem, rövidesen vágyunk egy kis süteményre, édességre. A föld édes íze alatt természetesen nem a finomított cukrot értjük. Hanem pl.: rizs, köles, kukorica, árpa, burgonya, karfiol, káposzta, paprika, borsó, gomba, zeller, édes gyümölcsök, és még nagyon sok étel.

A föld elem a leggazdagabb. Ezután talán érthetőbb, hogy sok nyugati diétát, fogyókúrát követő miért nem tudja tartani diétáját. Jó magam, mint yang föld típusú ember, születésem pillanatától kezdve gömbölydedségre vagyok programozva. A bennem lévő női hiúság éveken át komoly fogyókúrára kényszerített. Mielőtt a makrobiotikával megismerkedtem, már szinte alig ettem, és mégsem tudtam tartani a súlyomat. A makrobiotika megismerése után előzőekhez képest, szinte nem is ettem, faltam. Ennek ellenére tartottam a súlyomat, sőt egy idő után azt vettem észre, hogy még fogytam is. Hihetetlennek tűnik, de hangulatunk befolyásolja, milyen ételt kívánunk meg, ám fordítva is igaz. Az elfogyasztott étel befolyásolja pszichénket is. Tehát pl. szorongásainkat, depressziónkat nagyban segíti táplálkozásunk, de bizonyos ételek fogyasztása a kellő időpontban, segítenek a depresszió leküzdésében. Ugyanígy betegség esetén is segít a célirányos táplálkozás. Mint látjuk a feng shui elveit az élet minden területére alkalmazhatjuk. Nem csupán a bennünket körülvevő világra, hanem saját belsőnk alakítására is. A külső hat a belsőre, a belső a külsőre. Hogy élvezni tudjuk a feng shui áldásait magunknak is kedvező feng shuival kell rendelkeznünk. Ezért nagyon sokat tehetünk. Hadd említsek meg egy mindennapos példát erre. Mi nők mindent elkövetünk azért, hogy a televízióban, divatlapokban látott modellekhez hasonló soványak legyünk. Ugyanakkor döbbenettel nézzük az éhezéstől csontra, bőrre fogyott embereket. Az éhezés, a soványság yin állapot. Ha a yin állapotú modellt divatnak nevezett ruhával ékesítjük, követni valónak találjuk. Biztos hogy ezt szeretnénk? Nem a kövérség mellett kardoskodom, de úgy gondolom, hogy alkatunknak megfelelő súly, esetleg egy-két kiló többlettel a yang erősségét jelenti. És mi a yangot, az életet akarjuk.

Kovács Lujza, feng shui tanácsadó

  Kapcsolódó cikkek
- Tanácsadás családi ház esetén XIV.
- Tanácsadás családi ház esetén XIII.
- Tanácsadás családi ház esetén XII.
- Tanácsadás családi ház esetén XI.
- Tanácsadás családi ház esetén X.
- Tanácsadás családi ház esetén IX.
- Tanácsadás családi ház esetén VIII.
- Tanácsadás családi ház esetén VII.
- Tanácsadás családi ház esetén VI.
- Tanácsadás családi ház esetén V.
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál