- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kultúra - "Action!"
Titkos ablak - Két perccel éjfél után
/2004-06-18/  << Nyomtatható verzió >>
Nemrégiben került bemutatásra Stephen King, Egy és két perccel éjfél után című könyve nyomán a Titkos ablak című film. Aki rendszeresen olvassa a King könyveket, azok tudják, hogy már több alkotását feldolgozták film formájában, valamint azt is, hogy vannak nagyon jó, és vannak gyengébb írásai. A jobb filmek közé sorolható a Langolierek, valamint A holtsáv; gyengébbnek mondható A rémkoppantók és A ragyogás. Nem célszerű a legapróbb részletekben is hasonlóságot keresni, hiszen a film merőben más eszközöket használ, mint az író, de azért néhány dolgot egyeztetni kell a két alkotás között. Értem ez alatt, hogy ha jó a könyv, mint pl. A rémkoppantók, akkor elvileg a filmnek is annak kellene lennie, de, akinek volt szerencsépje mind a kettőhöz, az valószínűleg más véleményen van.

A Titkos ablak esetében kicsit más a helyzet. Itt ugye egy novellával állunk szemben, nem pedig egy regénnyel, ami már eleve ronthat a végeredményen, hisz itt is kb. másfél órás produkciót kell a közönség elé vinni, kevesebb “anyagból”. A többi probléma pedig a tartalomból adódhat, hiszen aki
olvasta, az tudja, hogy gyakorlatilag egy író, Mort Rainey (Johnny Depp) válása utáni magányos életét, és mint kiderül nagyobbrészt sajátos téveszméit dolgozza fel a könyv. A legtöbb párbeszéd Mort saját fejében zajlik le, ami nem ad okot más szereplő belepésére, viszont az őrület felbukkanására annál inkább. Hasonló a helyzet a tetteivel kapcsolatban is, mivel túlmennek a józanész határain, s így már lehetőség van arra, hogy mások is bekapcsolódjanak az életébe, mint pl. Tashmore többi lakója.


Rainey és Shooter
A történet azzal kezdődik, hogy a már befutott író rajtakapja egy motelszobában a feleségét, Amy-t (Maria Bello), egy másik férfival. Mint kiderül erre álmában emlékszik vissza, hiszen kedvenc elfoglaltsága az alvás, ami ugye valljuk be, nem rossz dolog. De ha valaki a nap 24 órájából 16-ot ezzel tölt, a maradékban pedig csak “él bele a világba”, akkor lehet, hogy mégsem olyan jó! Főhősünk még akkor is ezt tesz, amikor feltűnik egy idegen férfi, John Shooter (John Turturro), aki azzal vádolja meg, hogy ellopta egy írását. (A könyvben ennek több nyomatékot adott King azzal, hogy ott fel is vázol egy régi esetet, amelyben Mort tényleg bőnös volt ebben a vádban). A plágium a legnagyobb vád, ami egy írót csak érhet, de Mort eleinte nem igazán tesz ellene semmit, csak sodródik az eseményekkel: meghal a kutyája (ami a könyvben valójában macska), leég a háza. Talán csak akkor ébred fel igazán álmából mikor már egyre inkább szorul a hurok a nyaka körül.

Ted és Mort
A helyzet megoldására is kísérletet tesz – meg akarja mutatni vádlójának a bizonyítékot arra nézve, hogy nem lopott ő semmit –, de nem jár sikerrel, valaki ugyanis kivágta a novelláját a magazinból. Közben felbukkan Ted (Timothy Hutton), a felesége szeretője, aki alá akarja íratni vele a válási papírokat. Mort persze nem teszi meg, sőt arra a következtetésre jut, hogy Ted bérelte fel Shootert, ami természetesen nem igaz.


Eddig még úgy nagyjából meg is egyezett a könyv és a film, de most jön ugye a fordulat, ami elhozza a végső megoldást.

A filmben miután Mort rájön, hogy valójában Shooter és ő ugyanaz a személy, teljesen átveszi a kitalált személy mentalitását, s ezzel kiirtja magából a józanész utolsó szikráját is. Majd nagy küzdelem árán ugyan, de megöli a feleségét, annak a szeretőjét, és megússza büntetlenül ezeket és a korábbi gyilkosságokat is.
A könyv szerint azonban a csalfa feleség és a szerető is megmenekül, Mort-ot azonban lelövi a helyi sheriff.

Két lehetséges befejezését láthatjuk egyazon történetnek, ami egy kis gondolkodásra adhat okot. Az első kérdés, amit felvet az, hogy vajon melyik a jobb; melyik illik jobban a történethez? Mind a kettő érdekes, hiszen végül megette azt a megcsalt férj, amit a leleplezés pillanatában nem mert: megölte őket. A másik nézőpontból viszont szintén jogos, hogy meghal Mort, mivel korábban megölt két embert, és a feleségét is el akarta tenni láb alól.
Nekem személy szerint a könyv befejezése jobban tetszik, mert tegyük fel, hogy ez a való életben is megtörténik, és a rendőrség nem leplez le egy ilyen embert, akkor hova jutnánk?
Lehet, hogy a forgatókönyvíró a legjobb szándékkal dolgozott, de szerintem akkor is nagyon rosszul választott. Ez a novella olyan, amelyet olvasni kell, nem pedig megnézni, mert maga a történet az olvasó fantáziáját igényli.

Nos kedves érdeklődő, ha elfogad tőlem egy tanácsot, akkor inkább olvassa el a novellát, minthogy megnézi a filmet, ami egy igazi King rajongónak nagy csalódást okoz!

shanara

  Kapcsolódó cikkek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál