Debreceni InfoPortál
©  2004  dip.hu  Minden jog fenntartva.
Szatmári Orsi menedzserkedik, jövőre újra szólólemezzel készül
/2004-08-12/
Szatmári Orsi
, művésznevén Rio a Meglepő és mulatságos, majd a Barátok közt főcímdalával, s az Irigy Hónaljmirigy dalain keresztül lett ismert. Persze előbb a hangja lopta bele magát fülünkbe, aztán egyre inkább a szakmán kívül is megismerték nevét, s arcát, sugárzó megjelenését is hozzá tudtuk kapcsolni hangjához. Tavaly tavasszal lehetett őt többet látni és hallani a tévében, rádióban, akkor jelent meg szólólemeze, „Most minden más” címmel. Orsi írta a dalokat, ő volt a zenei producer és „minden egyéb”. Persze nem egyedül készítette a lemezt. Mellette állt Kertész Csaba, Gyulai Zsolt, Rakonczay Viktor, Pintér András, Kozma Zoltán.


Azóta sok minden más lett

Megjelent a lemez, és az elején úgy tűnt, hogy minden szép és jó lesz, ám az eladott példányszám a meghatározott időben belül elmaradt a kialkudottól. Körülbelül 200 hiányzott ahhoz, hogy még egy lemez megjelenhessen. Orsi nem hibáztat senkit, inkább önmagát, hiszen rengeteg akadályba ütközött, ám ma úgy látja, nem volt elég kemény, agresszív. „Az elmúlt egy évben rengeteget változtam, eltűnt a naivitás és a kishitűség, realitásom azonban megháromszorozódott” – mondja Rio, aki határozottabb és céltudatosabb, mint valaha. Kósa Zoltánnal kezdtek most közös komoly dologba: próbálnak menedzserkedni.
Orsi szerint is jogos lehet a kérdés: hogyan lehet az, hogy saját lemezét nem tudta eléggé felfuttatni, másokét meg igen? Persze ebben sem lehet teljesen biztos, de eltökélt. Hiszen ha a saját lemezével kopogtatna, azt gondolhatják, hogy ez a „csaj” olyannyira amatőr, hogy maga harcol, s ezért nincs menedzsere, vagy azt, hogy nem hisz benne senki. Senkinek nem jut eszébe, hogy annyira karakán, „jó fej”, hogy magának is ki tudja harcolni a dolgokat, és nem kell mellé menedzser. Úgy érzi, ha már olyan szintre eljutott a maga erejéből, hogy a nagy átlag tud a lemezről és tudják, ki is ő, s mégiscsak eladott néhány ezer lemezt minimális reklámmal, akkor ez is menni fog.
Orsi szerint a zene és az előadó is termék. Az igazán jó termék pedig hosszú életű, híre szájról szájra terjed. Nem az a lényeg tehát, hogy gyorsan felfusson valaki, és hirtelen ismert legyen, mert ugyanúgy eltűnhet, a mai, hirtelen jött sztároknak 3-4 év a kifutási idejük. „Ma Magyarországon stagnál a poppiac, sőt inkább csökkenőben van, nincsenek fellépési lehetőségek, illetve nem kielégítőek a körülmények, egyre több helyre már csak a DJ-ket hívják, a lemezeladások csökkennek a sok másolás miatt. Én már körülbelül hat éve szerepelek a köztudatban, s ez bizonyos embereknek fejfájást is okoz. Lehet, hogy nem 21 évesen leszek az, aki szeretnék lenni, de nekem ez is megfelel. Nem szeretném, ha olyan módon foglalkoznának velem az újságok, mint ahogy most néhány ismert emberrel teszik, nem szeretném, ha a magánéletemben vájkálnának. Sokkal inkább szeretném azt, hogy ha be akarok kerülni egy újságba vagy televízióba, akkor ez azért történjen, mert énekesnő vagyok és valamit már letettem az asztalra.” – így látja Rio a mai magyar könnyűzenei életet.

Három szín, egy csapat: a Colors együttes

Szatmári Orsi menedzseri ténykedését a Colors együttesel kezdi. Tulajdonképpen a formációt is ő találta ki, hiszen mindhárom lány tanítványa: egy vietnami, egy afrikai és egy magyar, olyanok ők, mint a Sugar Babes, de mégis mások. Fiatalok, dinamikusak, lendületesek és egyediek. Orsi a koreográfus, zenei producer és a menedzser egy személyben. Mivel 21-22 évesek, könnyen megemészthető, de igényes zene illik hozzájuk a legjobban. Persze az igényesség is mindenkinek mást jelent. Van, akinek ez a fogalom a jazzhez kötődik, és minden más stílus kikerül ebből a kategóriából; a Colors a popzenén belül egy könnyed, de elgondolkodtató, szövegvilágában a szerelemre, fiatalságra, bulira, azaz az Életre utaló stílust képvisel. Persze nem azt jelenti, hogy világmegváltó gondolatokról szólna. „Azt vallom, hogy ha valaki zenét hallgat, szórakozni akar, és igenis belefér egy kis szerelem, egy kis romantikus hangvétel” – így Orsi, s eszerint alakul a Colors zenei palettája is.

„Ügyesek, okosak, intelligensek, egyikük az ELTE matematika szakos hallgatója. Igaz, hogy kevés a lehetőség és nem túl rózsás a popszakma helyzete, mégis úgy érzem, a Colorsban van fantázia. Persze nem mondom, hogy hirtelen szupercsapat lesz, de mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy befuttassam őket, s ezáltal magam is ismét oda kerüljek, ahova szeretnék. Nem csinálnám, ha nem úgy gondolnám, hogy jók.”
Egyelőre hat dalt vesznek fel – jelenleg is folyik a stúdiómunka –, járni fogják az országot, remélhetően minél több helyre eljutnak majd, s tervben van a rádiós és televíziós kampány is. Ha pedig úgy alakulna, hogy szeretik őket, és a hat dalból mondjuk kettőt decemberig játszani fognak a rádiók és a zenetévé is, akkor következhet még hat dal, s jövő tavaszra egy lemez is összejöhet.

Elfogadás és jótékonykodás

Nem csupán Orsinak jutott nehéz sors a könnyűzenei életben. Más tehetségek is kallódnak. Így járt Komonyi Zsuzsi is, aki szintén Orsihoz fordult, s ő megpróbál segíteni neki is, amiben csak tud. Pedig Zsuzsi is mindent megtett, de „egyszerűen nem fogadják el”. Orsi pedig átérzi a helyzetét, hiszen vele ugyanez történt. „Az énekesnő dolga, hogy énekeljen, nem pedig az, hogy saját ügyében rohangáljon, erre vannak a menedzserek. Sajnos ma Magyarországon kevés a jó menedzser, az igazán jók pedig már le vannak terhelve, el vannak foglalva. Úgy gondolom, egy jó menedzser két csapatnál többet nem tud teljes erőbedobással menedzselni.” – mondja Szatmári Orsi, s a múlt szombati, zsórifürdői fellépésre már Komonyi Zsuzsi is fellépett a Colors mellett.

A segítség még nem jótékonykodás. Nógrádi születésű lévén, Orsi elvállalta a fellépést egy nógrádi kis falu óvodájáért rendezendő jótékonysági koncerten. Leszakadt az óvoda teteje, s 400 ezer forint kell a helyreállításhoz, amit ez a kis falu nem tud a maga erejéből finanszírozni. A koncerten ott lesz Orsi, a Colors, Komonyi Zsuzsi és a V-Tech is, s Orsi a fellépésen kívül 50 ezer forintot visz magával felajánlásként, de szeretné, ha ez akár 100 ezer is lehetne. Fontos ez, hiszen a környéken élők javarészt munkanélküliek és igen kevés pénzből élnek, mégis sokan rászánnak majd 1500 forintot a belépőre.

Munka és hobbi: ugyanaz

Mindeközben éneket tanít, tanul angolul is, majd valamikor külföldön is szeretne kipróbálni valamit.
S ott van még a hobbi, ami szinte ugyanaz, az ENJoy nevű formáció más stílus, más korosztály. A négytagú formációnak Orsi a vezetője. A harmincasoknak szóló zenét játszó hobbizenekarban mellette énekel Wolf Kata (l. még gyermekhangját a Vukban), Orbán Orsi (egyébként kiváló szaxis) és Micheller Myrtill (l. még Náksi vs. Brunner) is, ők mindannyian a Zeneakadémia jazztanszakára jártak. Főleg bálokon, különböző nívósabb rendezvényeken lépnek fel, visszafogott koreográfiával, de harmonikus színpadképpel. Főleg angolul énekelnek.

S mi lesz, ha minden összejön? Jövőre talán megint lesz saját szólólemeze.

- dak -