- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Életmód - Image
A haj és a fejbőr rendellenességei
/2004-10-07/  << Nyomtatható verzió >>
Ma egy olyan témáról olvashatnak, amely elég sok embert érint, ez pedig nem más, mint a korpásodás. A médiában sok reklámot láthatunk, melyek mindegyike "a tökéletes megoldást" kínálja a probléma megoldására. De mielőtt rohannánk a boltba, hogy megvegyük a legújabb "csodaszert" előtte tegyük fel magunknak a kérdést: "Vajon ez tényleg beválik majd nálam is?" Mert ugye nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma haj sem, és attól, hogy a probléma lényege sokaknál egyforma, közel sem biztos, hogy mindenkinél ugyanaz a "módszer" hatásos! Érdemes tehát leülni egy pillanatra és elgondolkodni ezen, vagy megkérdezhetjük fodrászunkat is, hogy ő mit ajánl. Én az utóbbi alternatívát választottam.

A hajas fejbőrön és a hajszálakon a helytelen ápolás és a külső ártalmak következtében különféle rendellenességek fordulhatnak elő. A haj a szervezet belső rendellenességeire és megbetegedéseire is könnyen reagál. A fejbőr ezen kívül még számos bőrbántalomnak van kitéve, melyek a bőrben lévő hajszemölcsöknek (papilláknak) és faggyúmirigyeknek kóros működése következtében jönnek létre. A szakmai technológia különböző munkálatai (hajmosás, vasalás, tartós hullámosítás, színtelenítés, festés stb.) során a hajszerkezete is ki van téve a különféle károsodásoknak. Éppen ezért a fodrászok feladata, hogy szakszerűen kezeljék az egyszerűbb haj betegségeket, viszont a komolyabbakkal szakorvoshoz kell fordulni.

Azzal a ténnyel általában mindenki tisztában van, hogy a korpásodást a faggyúmirigyek rendellenes működése okozza, és még talán azzal is, hogy kétféle korpásodás van: a zsíros és a száraz.
A zsíros korpásodásban szenvedők fejbőre zsíros tapintású, olyan mintha olajos mázzal lenne bevonva. Ez a faggyúmirigyek bő váladék termelésének tudható be, melynek következtében a hajas fejbőrön sárgás-zsíros réteg alakul ki. További tünetei, hogy a fejbőr helyenként megpirosodik, valamint a hajnak kellemetlen zsíros szaga van. És ha még ez mind nem lenne elég, további hatása az is, hogy a legkisebb érintésre vagy fésülésre a fejbőrről apró korpás képződmények hullnak.
A szakértők szerint ennek egyik oka lehet a zsíros ételek fogyasztása, melyek a faggyúmirigyeket túlzott működésre serkentik.

Mint már említettem a másik típusa a száraz korpásodás. Ez másképp jelenik meg,
mivel ez fehér, apró vagy nagy pikkelyekben válik le a fejbőrről, szinte állandó jelleggel. Ezt a vitaminszegény táplálkozás okozza, mely ugyancsak a faggyúmirigyek rendellenes működéséhez vezet. Tehát levonhatjuk az a következtetést, hogy nemcsak a koleszterinszint megfelelő értéken tartása miatt kellene helyesen táplálkoznunk, hanem azért is, hogy faggyúmirigyeink rendesen működjenek.
Fontos, hogy amint észrevesszük a korpásodást azonnal kezeljük, hiszen nem mindegy hogyan jelenünk meg mondjuk egy fontos tárgyaláson. Persze az sem utolsó szempont, hogy jobban érzi magát az ember, ha teljesen egészséges. Bár furcsán hangzik, de a fejbőr korpásodása is egy betegség, éppen ezért ápoljuk a hajat azért, hogy épségét megtarthassuk.

A rovat létrejöttében Kiss Katalin fodrász volt segítségünkre.
Cím: Hege International Fodrászat, Debrecen, Piac u. 38.


  Kapcsolódó cikkek
- Piercing mánia
- Figyelemfelkeltő pillantások
- Fókuszban a köröm
- Műnapozom!
- A fejfedők története 2.
- Arcápolás télen
- A középkori fejfedők 1. (476-1492)
- A 2004-2005-ös téli kabát divat
- Alkalmi, estélyi, báli öltözékek 2004-2005
- Tanácsok a báli szezonra
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál