- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kultúra - Regionális
Indul a Phoenix-évad
Egy egyedülálló művészeti csoport rendhagyó vállalkozása
/2004-10-13/  << Nyomtatható verzió >>
Egyedülálló művészeti vállalkozás a Phoenix Kamarazenei Csoport, hiszen van úgy, hogy összeállnak zenészek és kamaráznak, de hosszú időn keresztül stabilan fennálló kamarazenei csoportosulás az országnak ezen a felén, rajtuk kívül nem létezik. A csoport tagságát a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának művésztanárai alkotják, mely természetesen koncertről koncertre változik, mindig aszerint alakul a létszám és az összetétel, hogy milyen műveket játszanak. Akár úgy is fogalmazhatnék: rangot jelent ebben a közösségben fellépni, nemcsak a tanári gárdából, hanem a diákok közül is többen szeretnének részt venni a közös muzsikálásban.

A Phoenix Kamarazenei Csoport 2003 novemberében ünnepelte 10 éves fennállását, természetesen jubileumi koncert keretében. Most, az X-en felül már jócskán túl vannak a szárnypróbálgatáson, sőt, nem mindennapi teljesítményként szolgált, hogy a 2000/2001-es szezonban eljátszották Johann Sebastian Bach összes zongoraversenyét, hegedűversenyét és a Brandenburgi versenyeket is.
Tavaly Kisvárdán is rendszeresen felléptek, idén pedig rendhagyó kezdeményezésként önálló koncertsorozatot indítanak Hajdúhadházon, Nyírbátorban, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán és Kisvárdán. A Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával öt városban öt-öt hangversenyt tartanak a helyi művészeti és zeneiskolákkal, karöltve. Az ifjúsági koncertek elsősorban a romantikus kamarazenei irodalomra épülnek, a gyermekek számára könnyebben befogadható, közismertebb művek mellett azonban komoly vállalkozások is megtalálhatók. S hogy a felnövekvő nemzedék számára még érdekesebb legyen a magas kultúra, mindezek "beszélgetős koncertek" lesznek, szabadabban, fesztelenebb módon, mint egy nagy koncertteremben. "A csatlakozás után döntő kérdés, hogy az emberek meg tudják őrizni saját értékeiket, s hogy olyan értékeket képviseljünk, amit más esetleg nem, azaz mi is tegyük hozzá a sajátunkat - s ez főleg a felnövekvő generációknál fontos" - mondja Pless Attila, a csoport vezetője.

A felnőtt közönség számára is élvezetes koncertsorozatot állítottak össze: októbertől áprilisig négy hangversenyt adnak a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának Liszt termében - ezt a sorozatot Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatja. A hangversenyek sorát ma nyitják meg, s bizton állíthatom, azok számára is élvezetes lesz, akik kevésbé nyitottak a komolyzene felé.
PHOENIX Kamarazenei Csoport hangversenye
a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának Liszt Termében
2004. október 13-án, szerdán 19.00 órakor
Műsor:
Robert Schumann: Andante und Variationen
előadják: GRÜNWALD BÉLA , PLESS ATTILA - zongora, ÁDÁM KÁROLY, MOLNÁR
ZSOLT - cselló, FARKAS TIMEA - kürt;
Franz Schubert: a-moll Allegro (Lebensstürme) Op.144
GRÜNWALD BÉLA , PLESS ATTILA - zongora;
Johannes Brahms: c-moll trió Op.101
ALEXÁNÉ KARDOS ILDIKÓ - hegedű, MOLNÁR ZSOLT - cselló, PLESS ATTILA - zongora
Jegyek a helyszínen válthatók!

- dak -
Forrás:
dip.hu

  Kapcsolódó cikkek
- A kamarazene lényege
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál