- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kultúra - Színházi látcső
Kemény Henrik köpönyege
/2005-01-17/  << Nyomtatható verzió >>

Heni bácsi és jó barátja
Réges régen, vásárosbódék és lacikonyhák között húzódott meg egy paraván. Előtte padsorok húzódtak, s ott ültem én is, tátott szájjal, mint a többi gyerek, s kiabáltam: „Vigyázz, mögötted!” „Vitéz Lájszló” pedig csak nevetett a világon, s a szemtelen figura kinevette a halált, verte a gonosz „Cuclifer”-t, a gyerekek pedig a mai napig mulatnak ezen.
Nyolcvan éves Kemény Henrik, a bábos dinasztia utolsó tagja. Még ne gondolkozzunk azon, ki viszi tovább Vitéz Lászlót a következő generációknak. Heni bácsi ma is aktív, s rendre teltházak előtt – a paraván mögött – játszik, hiszen a szülők is emlékeznek, nekik egykor mekkora élmény volt a vörös sipkás kópé egy-egy kalandja.

„Szervusztok, Pajtikák!” – köszön minden alkalommal a báb. Tavaly pedig ezzel a címmel nyílt kiállítás a Vojtina bábszínházban bemutatva a mulattató tartalmas életét, munkáját, sikereit. A nyolcvanadik születésnapra újabb kiállítás nyílt, csaknem száz báb és kellék látható, mellyel ifjabb és idősebb Kemény Henrik és a nagypapa, Korngut Salamon szórakoztatta a mindenkori kicsiket. Vitéz Lászlón kívül
„idelátogatott” sok külföldi „testvér” is: Salvatore Gatto olasz Pulcinella-figurája, a szlovák Anton Anderle Marionett bábja és a kínai Jüng Fai kínai bábjátékos vásári figurái. Nemzetközi vásári és bábjátékos napokat is rendeznek „Vitéz László és a többiek” címmel, nemcsak Debrecenben, hanem Győrött és Budapesten is.

Azt mondják, minden magyar bábos Kemény Henrik köpönyegéből bújt elő. A dinasztiát Korngut Salamon 1897-es bábos engedélyéig vezetik vissza, ő alkotta meg, s faragta ki az első Vitéz Lászlót. Aztán idősebb Kemény Henrik következett, ő vitte tovább a vásári bódét annak hőseivel. Meg lettek újak is: a kis Heninek Mickey egeret faragott, azzal próbálgatta szárnyait. Az akkor még politikailag is aktív, hatalmasságokat kifigurázó Vitéz László mára megszelídült, „csak” a halállal néz szembe. A háború után aztán a férfivá cseperedő Heni vette át a stafétát, de a bódé – a Vurstlival együtt – bezárt, az Állami Bábszínházban folytatta. De nemcsak Vitéz Lászlóval és társaival, hanem Hakapeszi Makival vagy Süsüvel. Mégis a kis pirospozsgás, palacsintasütős mesehős maradt meg mindenki emlékezetében úgy, mint Kemény Henrik bábja. Talán a tradíció miatt.


Vitéz László és a palacsintasütő
A hunaricumnak, élő nemzeti kincsnek is nevezett Kemény Henrik műsora ma is megnevettet. Érettebb fejjel persze már másképp látom a nagyszájú hőst, bagatellnek a történetet, erőszakosnak a lényeget, de mindez nem változtat azon, hogy imádjam, már csak az emlék miatt is. A mai gyerekek pedig már úgyis megedződtek a Pokémonon és a Dragon Ballon, legalább kapnak valami eredeti, régi mesét, amin nagyanyáik is felnőttek, ha már a Magyar Népmeséket nem láthatják.

- dak -

  Kapcsolódó cikkek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál