10 éves a 4-SSSS Rádió
(emlékvideó)

2002 - 2004
2004 - 2005

2005 - 2006
2006 - 2007
2007 - 2008
2008 - 2009
2009 - 2010
2010 - 2011
2011 - 2012

 

 

 

 

 

Kedves látogató!

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy emléket állítsunk az ország talán legelső, de mindenképpen a legszínesebb kisközösségi rádiójának a 4-SSSS Rádió -nak.

Akik tudják hogy miről is van szó, akik jól ismerték, netalántán részt is vettek benne, azoknak bizonyára kedves emlékeket fog az itteni tartalom felidézni, akik viszont nem ismerhették, azoknak érdekes és tanulságos olvasmány lehet az alábbi kis történet, amelynek sajnos már tudjuk a végét, de mi akik létrehoztuk és működtettük mégis életünknek egy igen nehéz, de szép időszakaként emlékszünk rá vissza.

Megpróbáljuk a történetet egészen az ötlet kipattanásától kezdve évről évre bemutatni, szerencsére rengeteg fotó készült a rádió működése alatt, így ezekből is fogunk mazsolázni. Mivel ez az időszak több mint 10 évet ölel fel, ezért nem egyszerre, hanem évenként haladva fogjuk lapunkat frissíteni, ezért érdemes lesz nyomon követni minket, ha valaki teljes egészében át szeretné látni a 4-SSSS Rádió történetét.

Nos, kezdődjön hát a történet, természetesen még jóval a megszólalás előtt, hiszen a pályázati és a rádióengedélyeztetési procedúra bizony több mint 2 évet vett igénybe.


 

 2002 - 2004    -  Megtudhatjuk, hogy egy kis vidéki rádió miért 24 hónapig fejlődik az anyaméhben születése előtt :)

Kezdetben volt ugye az ötlet, meg egy ideje a Kábel Rádió, aminek az volt a lényege, hogy a téglási képújság hangsávját tettük élvezhetőbbé azáltal, hogy 4 órás műsorblokkokat szerkesztettünk, rendesen zenékkel, műsorvezetéssel, szignálokkal, meg minden hozzávalóval együtt, és ezt egy héten keresztül folyamatos rotációban játszottuk egy héten át napi 24 órában, majd jött a következő...
Azért voltak 4 órásak a műsorok, mert akkoriban technikailag ez úgy működött, hogy a mozi épületében lévő központban lehetett a hangsáv bejátszását megoldani CD lemezről, és mi ezt a lehetőséget kihasználva hoztunk létre mono 22kHz-es audiofájlokat (az mp3 akkor még nem volt megvalósítható), amiket Szabó Csaba barátunk szorgalmasan cserélgetett :) Volt tehát műsorkészítési tapasztalatunk, a technikai eszközök egy része is rendelkezésre állt, úgyhogy irány az ORTT (Országos Rádió és Televízió Testület v. szakmai berkekben az ATYAISTEN), adjuk be a pályázatot...
Eredeti elképzelésünk az volt, hogy majd játsszuk a jobbnál jobb zenéket, meg lesz mindenféle jó műsor, sok vidámsággal, meg játékokkal, mint a "nagy" rádiókban, és amikor az ORTT kiírásából megtudtuk hogy ilyet bizony csak kereskedelmi rádió tehet meg, aminek sokmilliós költségei vannak akár havi szinten is, kissé elkeseredtünk.
Nekünk, mivel igazából egyikünk sem számított pénzes szülők gyerekének (na jó, egy kivétellel, de ő meg önállóan 2 gyufaszálat sem tudott egymásra rakni...), maradt a 2 olcsóbb megoldás egyike, a "közszolgálati" v. a "kisközösségi" státusz. Valójában a lényege mindkettőnek hasonló, KÖZSZOLGÁLATI, azaz sokat beszélős, keveset zenélős műsorokat kell sugározni, és a zenei kínálat nem, vagy csak elvétve tartalmazhat "modern popzenei" elemeket, helyette a jazz, az alternatív, a rock, meg minden olyan más zenei stílus kell hogy domináljon, amit ugye nem túl sokan szeretnek hallgatni a mi környékünkön.
Kezdetben nem igazán értettük hogy mi is lehet ennek a dolognak a hátterében, de átgondolva hamarosan rájöttünk, hogy a nagyközönség számára is élvezhető zenék és műsorok bizony a kereskedelmi rádiók privilégiumai, akik havonta akár több milliós műsorszolgáltatási díjat is becsengetnek az ORTT-nek, ő pedig ezért cserébe mintegy "megtisztítja a terepet" a tőkével nem rendelkező egyéb műsorszolgáltatóktól. Persze ez így nyilván erkölcsileg kaka, nade ismeritek a közmondást: Mindig az erősebb kutya ba...rátkozik :D
A lényeg hogy átrágtuk magunkat a tengernyi pályázati dokumentáción, és nekiláttunk...
Hetek, hónapok teltek, mire összeállt az anyag, persze a rugalmasság csíráját még csak hírből sem ismerő mindenható ORTT elé kizárólag személyesen lehetett járulni, ígyhát sokat vonatoztunk Téglás és Pest között, hogy az igazi kommunista hangulatú ódon irodaházban vaskalapos hivatalnokokkal hadakozzunk.
Amikor végre sikerült zöldágra vergődnünk, és befogadták a pályázatunkat, azt a vakmerő kérdést találtuk feltenni, hogy körülbelül mikor számíthatunk elbírálásra, vagy egyáltalán valamiféle visszajelzésre, mire a pályázatot átvevő középkorú hölgy legyintve odavetetette, hogy: "Ó, hát maguk még fiatalok..." és be..szta előttünk  az irodaajtót.

Miután már így kiokosítva hazajöttünk, elkezdtünk nyomozni, hogy akkor mivel is fogunk majd sugározni, honnan lehet beszerezni adót, antennát, meg a sok kiegészítő kütyüt, amik még kellenek hozzá, mennyi időbe, és nem utolsósorban mennyi pénzbe fog mindez nekünk kerülni.
Kiderült, hogy van több cég is az országban akikhez fordulhatunk bizalommal. Namost a cégek fele ott akadt fenn a rostán, hogy nem lehetett őket elérni, nem vették fel a telefont, nem reagáltak az e-mailre, de mi ezen egyáltalán nem lepődtünk meg, betudtuk a jó magyar szokások egyikének :) A másik fele, akiket elértünk, már keményebb diónak bizonyult, mert készségesen álltak ugyan a dologhoz, de 20-30 millió alatt egyik sem tudott érdemi ajánlatot tenni, nekünk meg az egész bulira volt kb. 1 millánk..
Nagynehezen sikerült Székesfehérváron egy olyan céget találnunk, aki végre megértette, hogy mi nem a szokásos pénzmosó cégek egyike vagyunk, hanem tényleg rádiót akarunk csinálni, és nem az a legfontosabb szempont, hogy a reklámblokk atomháború esetén is lemenjen, hanem az, hogy elfogadható minőségben beszórjuk a vételkörzetet, és ne kelljen az adóberendezést hetente javítgatni, barkácsolni.
Kiderült, lenne használt, de kifogástalan, nagyon profi adó antennával együtt 250.000.-ért, csak az a baja, hogy 500W-os, amit nekünk a másik mumusunk, az ORTT ikertestvére a HIF (Hírközlési Felügyelet) nem engedélyez, mert mi csak 1W (nem tévedés EGY WATT) teljesítménnyel sugározhatunk majd, és ugye mint potenciális szabályszegők, ha lenne rá lehetőségünk, akkor nyilván jól "feltekernénk" az adót. Olyan adóberendezés amit mi is használhatunk csak újban van, meg kell rendelni, pár hónap alatt itt is lesz, mindössze 530.000.+ÁFA, és ehhez így akkor se antenna, se kábel, se sztereo kóder, se semmi nincs...
Nembaj, úgykell a parasztnak, ha rádiózni akar, fizessen...
Mindent összeszámolva kb. 1,1 milliónál jártunk ÁFA nélkül, és ebben még nem volt benne a szállítás, szerelés, beüzemelés stb. költsége, természetesen a Székesfehérvár-Téglás útvonalat alapul véve.
Becsületükre legyen mondva, hogy az akkori SZARÁMASZER (Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete) aminek ekkor már teljes jogú tagjai voltunk, megszavazott nekünk 500.000.-Ft egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a saját költségvetéséből arra, hogy az induláshoz szükséges eszközöket be tudjuk szerezni, és egyetlen feltételül azt szabták, hogy legalább 5 évig működnünk kell cserébe. Ezt mi természetesen örömmel megígértük, és ma már tudjuk, hogy sikeresen be is tartottuk :)

Néhány szóban itt azért illik megemlíteni településünk önkormányzatának a szerepét is a 4-SSSS Rádió kezdeti munkálataival kapcsolatban.
Lényege, hogy amikor "tálaltuk" a lehetőséget akkori polgármesterünknek, óvatoskodva, de mindenképpen pozitívan állt hozzá, és maximális támogatásáról biztosított bennünket. Ezt azért fontos itt megemlítenünk, mert a későbbiekben látható lesz, hogy milyen viszonyba is kerül a szóban tett ígéret a valóban megtörtént dolgokkal az idő múlásának függvényében :)
Szóval lényeg az, hogy kaptunk egy használaton kívüli szolgálati lakást az óvoda udvarában lévő vályogépületben. Nem nagy, mindössze 37 négyzetméter, de 5 helyiségből áll (a vizesblokkal együtt), gondoltuk, ezt királyul berendezzük, jó lesz...
Hogy a helyiség megszerzésében milyen hátszél segített, abban megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy egyik barátunk apukája benne volt akkoriban az önkormányzat pénzügyi csapatában, így ha akart, tudott segíteni.
Az is fontos, hogy az óvoda vezetője, és a református templom lelkésze is segítőkészen állt a projekthez, előbbi a stúdió és az adó közötti légvezeték, a másik pedig az adóberendezés, és az antenna elhelyezése miatt volt igen lényeges szempont.

Körülbelül másfél év kellett ahhoz (mert ugye mi fiatalok ráérünk...) hogy az ORTT, hosszas huzavona után kiizzadja a pályázatunk kedvező eredményét, ami azt jelentette, hogy utazhattunk a nagytesóhoz megkötni az áhított Műsorszolgáltatási Szerződést. Persze ehhez is kellettek még olyan apróságok, mit pl. mindenféle engedély, szándéknyilatkozat önkormányzat, hatóságok, szállítók részéről, cégbírósági kivonat, aláírási címpéldány, stb., aki csinált már kis hazánkban céges projektet, az tudja hogy mik ezek a kis nyalánkságok :) És innen kezdve ketyegett az óra, mert volt rá 180 napunk, hogy HIF-ék lefolytassák a frekvenciatervezést, a rádióengedélyeztetési eljárást, mi pedig beszerezzük az engedélyezett berendezéseket, beszereltessük és beüzemeltessük őket, mert ha ezen dolgok bármelyike miatt kicsúszunk a 180 napból, akkor automatice érvénytelenedik a szerződés, és lehet kezdeni az egész cirkuszt előröl, amibe valljuk be őszintén belegondolni is igen erős fizikai fájdalommal járt.


 

Még mindig kis rádiónk megszólalása előtt járunk, pedig már rengeteg munka van mögöttünk, de még hátravan a technika beszerzése, beszerelése, és beüzemelése is, persze közben "gőzerővel" tervezi a HIF által kijelölt szakember a frekit.
A frekvenciatervezésről elöljáróban talán annyit érdemes megemlítenünk, hogy a mi rádiótípusunk alapvetően úgy lett meghatározva, hogy technikai korlátokat iktattak be annak érdekében, hogy se a környező országok, se hazánk más rádióit sem vételkörzetileg, sem pedig reklámpiac szempontjából ne tudjuk zavarni. Ezek a korlátok alapvetően az adóteljesítmény és az antennamagasság maximálása. Az adóteljesítmény felső korlátja 10W (egyébként egy átlagos mobiltelefon is közel ilyen teljesítménnyel működik beszélgetés közben), az antennamagasság pedig 30m (ez mondjuk annyira nem tűnt rossznak...).
Szóval elindult a beszerzés, aminek az első lépéseként elkocsikáztunk Székesfehérvárra, mert egy ilyen kaliberű beruházást azért mégiscsak személyesen illik megbeszélni :)
Jó kis egésznapos túra volt, megbeszéltünk mindent, kiderült hogy fog még kelleni egy ún. "kompozit processzor", ami tartalmazza a sztereo kódert, az RDS modult, és egy bizonyos 75kHz-es limitert, ami abból a szempontból fontos, hogy az adó lökete így maradhat hajszálpontosan a kijelölt frekitartományon belül, és ha a mérőkocsi megjelenik, nem lesz ejnyebejnye :) Persze az a kis kütyü is majdnem annyiba kerül mint maga az adó, dehát sebaj, ilyen ez a szakma.. Egyébként is meg lett jegyezve, hogy kellene még egy végjelformáló modul, amitől úgy tudnánk szólni mint a "nagyok", de mivel ennek az ára a legolcsóbbat véve is több lett volna mint az összes eddigi cucc együtt, úgy döntöttünk, megpróbáljuk nélküle. Kaptunk még közben innen-onnan egykét hajmeresztő ajánlatot, pl. használt adásvezérlő rendszert 2 hangkártyával "mindössze 1,5 milláért", de az ilyeneket diszkréten elhárítottuk :)

Közben nagyban ment a frekvenciatervezés is, de mi valahogy erről nem tudtunk semmit, legalábbis nagy volt a csend.. Fel is hívtam őket jónéhányszor, hogy mégis hol tart az ügy, mert közben ketyegett a 180 napunk, jó ha a fele volt már csak hátra. Nagynehezen sikerült kontaktot találnom, akit nyaggathattam. Ekkor tudtam meg, hogy nem úgy van ám, hogy majd 30m magasról adhatunk max. 10W-tal, mert az azért túl szép lenne (átlagos rádiók egyébként 500-1000W körül szoktak sugározni). Nekünk valószínűleg 1W (nem tévedés EGY WATT) lesz engedélyezve.
Ez kb. az egy ötöde egy átlagos mobiltelefonénak :D
Amúgy a piacon lévő antennák többsége legalább 100W-ot tud, a mienk meg 800-at, így ez a kis 1W elég viccesnek tűnt.. Hab a tortán, hogy a mi rádióengedélyünk kemény 1W-ja miatt nemzetközi egyeztetést kell kezdeményezni, mert mi lesz ha neadjisten zavarni fogjuk valamelyik szlovák, ukrán, román v. szerb rádiót... Ezek után igazán nem értem hogy pl. Ausztriával miért nem kellett egyeztetni.
Na ők nem ilyen szívbajosak, nemigen zavartatják magukat, ha az impotens magyar hatóságok területén tökéletesen lehet hallgatni őket a 10-20kW-os adóiknak köszönhetően :D
Mindegy, röhögtünk kínunkban, de nem volt mit tenni vártunk a nemzetközi egyeztetés eredményére...
Mikor már kevesebb mint egy hónap volt hátra, és kissé határozottabban mertem rákérdezni a helyzetre, a telefonban az egyik nagytudású finoman leintett, hogy ha túl sokat akadékoskodok, akkor el fogják húzni az engedélyezési eljárást, hogy kifussunk az időből, és akkor elúszik a rádióengedélyünk..
Mindannyiunk nagy szerencséjére 250km távolságból tette ezt, mert ha közelebb lettünk volna, annak az lett volna az eredménye, hogy csak az illető törött orra lett volna a sovány vigasz az elbukott projektért cserébe.
Így viszont nyeltem egyet, és tovább vártunk.
Már csak kevesebb mint 2 hét volt hátra a 180 napból, amikor végre megjött az engedély, amiben újra találtunk vicc kategóriába tartozó elemeket :)
Pl. az adóteljesítmény kétféleképpen szerepelt, nem mintha az eredetileg jósolt 1W-ot sokalltuk volna, az egyik helyen ez, a részletezésben viszont már csak 0,6W szerepelt. Ez az a teljesítménykategória, amelynek segítségével az egyik szobából a másikba át tudok szólni, vagy pl. a nem túl vastag falon atszól a vezeték nélküli csengő, stb...
Mint utóbb kiderült, azért szerepelt ez a két különálló érték egyugyanazon engedélyen belül, mert hivatalosan ugyan 0,6W-ot engedélyezett a HIF, de a szoftver, amivel kiállították a rádióengedélyt, bizony kW-os léptékekben számol, és 1-nél kisebb értéknek csak a 0-t tudta feltüntetni, és mivel az akkori közmegítélésénél még nagyobb hülyének a HIF sem szeretett volna látszani, szerencsénkre inkább az 1 mellett döntöttek, ami így nézett ki: 0,001kW

Nagy lépés volt ez, hiszen elkezdhettük az időközben megérkezett adó és az antenna telepítési munkálatainak szervezését :)
Első körben az volt a felállás, hogy a székesfehérvári cégnek vannak alpinistái, akik felmásznak a megadott helyre, és felszerelik az antennát. A mi antennánkat történetesen a téglási református templom tetején lévő gömb fölé kellett felszerelni, így szóltunk nekik, hogy ez azért nem lesz egyszerű, le is fényképeztem a tornyot több oldalról, és elküldtem, hogy biztos meg tudják e csinálni, de erre konkrétan nem reagáltak, úgyhogy nyugodtak voltunk egészen a szerelés napjáig. Akkor, a helyszínen ugyanis kiderült, hogy mégsem tud az az alpinista egy szál kötéllel oda felmászni, úgyhogy eljöttek potyára egy napra jó drágán Székesfehérvárról, vesztettünk egy napot, és kereshetünk komolyabb szakembereket a munka elvégzésére.
Na itt fordult meg először komolyan a fejünkben hogy abbahagyjuk az egészet...
De nem hagytuk, hanem kinyomoztuk, hogy ki szokta a debreceni nagytemplom kupoláját is festegetni, és tőlük kértünk segítséget. Nekik sem volt egyszerű, de 2 fordulóban (nem kis találékonysággal) megoldották, és végre úgy érezhettük, hogy célegyenesbe kerültünk :)
Fontos kérdés volt még a légvezeték és a hozzá tartozó villámvédelem kialakítása, ami az előzőekhez képest már gyerekjátéknak számított. A légvezetéket egyszerű UTP kábellel oldottuk meg, és mivel a villámvédelemre is kaptunk egy olyan árajánlatot, ami csatornánként és oldalanként kiszámolva jó 150 ezer lett volna számla nélkül, ezt is magunk állítottuk elő, igaz ez belekerült 2-3 napba, de az anyagköltsége nem érte el a 20 ezret sem, és mint utóbb kiderült, a 8 év alatt kitűnőre vizsgázott :)
Amikor az adó és az antenna a helyére került, a székesfehérvári cég embereivel bekapcsoltuk a rendszert, és elindítottuk a kis 50 ezer forintos PC-nken lévő 30 ezer forintos adásvezérlőnket, a szakember pedig elkezdte hangolni az autójukban lévő rádiót, hogy hallgassuk meg mit is csináltunk. Az autórádió automata keresésen volt, így amikor már másodjára nyomta tovább az adásunkat, szóltam neki, hogy ne lépjen tovább, mert ez az a zene amit elindítottam, megvan a jel. Amikor felhangosította, hallgatta egy darabig, majd azt találta mondani, hogy: "Nem is gondoltam hogy ilyen jól fog szólni" :D
Mondtuk neki, hogy csak azért mert nem a sokmilliós hangkártya, meg a sokmilliós adásvezérlő van benne, még nem kötelező neki rosszul szólnia, főleg így, hogy több éves hangstúdiós gyakorlatunknak köszönhetően volt lehetőségünk audiorendszereket tesztelgetni, és egy profi beállítás is csodákra képes :)
Mindez hétköznap történt 2004 június 29.-én kedden, és még aznap este összeült a kis stáb, és megbeszéltük, hogy a hetek óta tologatott hivatalos indulási időpont 2004 július 3.-a szombat legyen :)


 2004 - 2005 

Elérkezett hát a nagy nap, megszólaltunk hivatalosan, kezdetét vette a 4-SSSS Rádió :)
Igyekeztünk megadni a módját, adtunk egy kis állófogadást, és mivel a stúdiónak helyet adó lakás tényleg nem volt túl nagy, jobb híján a szomszédos óvoda udvarán terítettünk meg. Volt étel, ital, hogy honnan, arra már nem emlékszem pontosan (talán az akkori bocskaikerti csárdából, vagy az ételbárból), de finom volt az biztos, és még egy gasztronómiai különlegességgel is megleptek minket, ami nem volt más, mint egy szobrászi precizitással kifaragott dinnye, a rádió logójával :)
Ott volt az akkori polgármester, sőt, egyik közeli kistelepülés polgármestere is, néhányan a hivatalból, társszervezetek képviselői, meg persze a mi kis csapatunk a kezdő felállással. Nagyon jó érzés volt, mert rengeteg ígéretet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy segíteni fognak minket mindenben amiben csak lehet, mert mégiscsak megcsináltuk amit 1-2 éve még nem nagyon hitt el senki, hogy van Téglásnak saját sugárzott rádiója, ami ugye nagy szó, mert a legközelebbi települések ahol ilyesmi van, az Böszörmény, Debrecen, meg Nyíregyháza, és azért ezekkel a településekkel finoman szólva a mienk nincs egy súlycsoportban.
Elindult tehát az adás, vagy ahogy akkoriban szakmai berkekben koccintottunk: "Arra, hogy megyaadás" :D
És az eufória lassan megszokássá vált, elkezdődtek a "szürke" hétköznapok, de azt azért tudni kell, hogy egy ilyen területen nincsenek igazi szürke hétköznapok, nem lehet mindent rutinból, megszokásból csinálni :)
Beosztogattuk a műsorokat, az első hónapokban reggel 6-tól este 10 ig szinte mindig ment valami. Utána is mennie kellett volna, csakhogy az aktuális műsorvezetőnek nem volt kedve olyan korán kelni, így a reggeli műsor hamar "foghíjas" lett :D Ez volt az egyik első igazi szakmai konfliktus alapja, amit azután sok másik is követett, és két ellentáborra osztotta a csapatot. Nade ne szaladjunk ennyire előre, mert a 2004-es év második felére még azért inkább az "öjöm és bódottád" volt a jellemző :) Közben elkezdtünk műsorvezetőket keresni, mert rájöttünk, hogy bizony kevesen leszünk a vállalt feladatokhoz, de szerencsére ekkor még nagy kiváltságnak számított nálunk dolgozni, és még annak ellenére is voltak akik vállalták, hogy csak itt tudták meg, hogy a szóbeszéddel ellentétben, nem vaskos fizetésért csináljuk, hanem "csupán" azért mert szeretjük :)
Kemény munka, és kisebb nagyobb veszekedések árán a műsortervnek megfelelően haladtunk, és mivel a nyár úgy telt el, hogy a környék rádióiból, az ablakokból, az autókból, az üzletekből, és szinte mindenhonnan mi szóltunk,
elhatároztuk, hogy év végén csapunk egy nagy bulit hálás közönségünknek.
Ez lett az első 4-SSSS Rádió Családi Nap :)
A bulit november 27.-ére szerveztük, egészen délutántól estébe nyúlóan voltak programok, közönségünk apraja nagyja képviseltette magát az óvodás, iskolás tánccsoporttól kezdve a helyi nyugdíjasokig, és rengeteg elismerést, ajándékot osztottunk ki a település vezetői, és a közönség tagjai között. Ez a rendezvény teljesen ingyenes volt, így pontos adataink nincsenek a résztvevők létszámáról, de a későbbi, már dokumentált rendezvényekhez viszonyítva minimum 2000 fő lehetett rajta jelen, mivel a sportcsarnok zsúfolásig megtelt.
Érdekesség, hogy már itt is elindult egy kezdetleges "bulikaraván", kb. 10 autóval, és az egyik egy igazi szippantós IFA volt :D A Bulikaravánnak egyébként a későbbiekben igen fontos szerep jut majd a rádió életében :)
Ez után rövid ideig úgy érezhettük, elértük amit szerettünk volna, amiért évekig dolgoztunk, környezetünk elismert, befogadott minket, fontosak vagyunk a vételkörzetünk életében, számítunk, és számítanak ránk :)
Az első gyanús jelek akkor mutatkoztak arra vonatkozólag, hogy nem jó helyre, vagy nem jókor rittyentettük ezt a rádiót, amikor már hónapok óta működtünk töretlen lendülettel, de egy épkézláb reklámozó sem jelentkezett, vagy aki mégis, az jó téglási szokás szerint ingyen akart volna mindent, merthát mibe kerül az nekünk ha párszor bemondjuk ugye :D
Ja azt se felejtsük el, hogy az önkormányzat is csurrantott cseppentett azért... Nem elég ezeknek a mihaszna kölköknek az a vityilló a játékukhoz, még pénz is kéne nekik???
Komoly 120 ezer forinttal toldották meg költségvetésünket, ami egész tűrhető lett volna, mivel kb. havi 200-ba került a rádió működtetése úgy, hogy mindannyian ingyen dolgoztunk benne, és ha ahhoz havi 120-at hozzátesznek, már csak a 80-at kell elővarázsolnunk minden hónapban, ami nagy könnyebbség lett volna.
Igenám, de a 120, nem havonta, hanem évente járt :)
Ja, és nem minden évben, mert a 8 év alatt legalább 3 évben nemes egyszerűséggel elfelejtették ideadni :D
Szóval ilyen kis vicces előjelei már ekkor is voltak a későbbi kudarcnak, de ekkor még maximálisan bizakodóak voltunk, egymás után toltuk be a pályázatokat az állami szervekhez, és az akkori rendszerben bizony még nyertünk is egyikkel-másikkal, így folytathattuk hobbinkat a 4-SSSS Rádiót :)


  2005 - 2006    - Szól a 4-SSSS, támad a zöld szemű szörny (és a nehézsúlyú butaság)

Van egy olyan mondás, miszerint "A kutya is jódolgában vész meg"... Nos, ez erre az időszakra eléggé ráillik, hiszen ha a fentebb leírtak miatt anyagilag nem is, de minden más szempontból igen sikeresek voltunk, pörögtek a műsorok (a reggelek kivételével), csordogáltak a pályázati pénzek, zajlott a társasági élet, a kelleténél jobban is :D
Fontos azt elmondani a történet kerekségének érdekében, hogy még a Kábelrádió idejében bevettünk a csapatba egy helyi fiatalt, aki egy helyi, igen erős testalkatú és befolyásos hölgy nem kevésbé erős tastalkatú lánya, és akinek igen kellemes, értelmes, egyszóval "rádiós" hangja volt, ezért szerette őt a mikrofon, és kezdetben mi is. Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a természete viszont nem túl szerencsés, tipikusan az elkényeztetett egyke tüneteit produkálta, és ha nem ő volt a középpontban, akkor elég kellemetlen hisztiket tudott produkálni, ezért mire a 4-SSSS beindult, bizony eltávolodtunk egymástól.
Valószínűleg tetszett neki, hogy a hitetlenkedések ellenére mégis elindítottuk a 4-SSSS Rádiót, mert egyszer csak az önkormányzat egy régi bútordarabja irányából azt a kérdést/kérést kaptuk, hogy nem lehetne e neki valami műsort adni. Mondtuk, hogy sajnos nem jó tapasztalataink vannak vele kapcsolatban, és ez már egy sugárzott rádió, több ezren hallgatnak, itt bizony felelősség van, nagyon meg kell gondolni, hogy ki ül a mikrofonok mögött...
Az önkormányzati dolgozó részéről az érvelés logikailag lehengerlő volt: "Dehát annyira szeretné..."  :D
Összeült a kupaktanács, és megbeszéltük, hogy mivel már pár év eltelt azóta, hátha benőtt a feje lágya, adjunk neki egy lehetőséget, meghát a kisördög is megszólalt bennünk, hogy ott van a mama, aki szólhatna néhány jó szót az érdekünkben a helyi vezetésnél, hátha lendítene valamicskét gyenge pozíciónkon...
Így mindenki nagy megelégedésére bevettük a csapatba, és folytattuk a munkát :)
A másik fontos dolog, ami ebben az időben aggodalomra adott okot, az volt, hogy oszlopos tagunk, aki egyébként párhuzamosan egy debreceni kereskedelmi rádió oszlopos tagja is volt, elég furcsa módon kezdte kezelni a dolgainkat, ami abból állt, hogy a rendes, feladatorientált munka helyett, csak ímmel-ámmal látogatott el köreinkbe, mivel akkor ő már Debrecenben lakott, és fontos munkája a kereskedelmi rádiónál, valamint zűrös magánélete nem tette lehetővé, hogy sokat időzzön ez egyébként általa megálmodott 4_SSSS Rádió ügyeivel...
Amikor mégis tiszteletét tette, akkor gyorsan kiosztotta a leb@szásokat, aztán rohant a fontos dolgai után :(
Ez bizony erősen megosztotta a társaságot, mert volt pár emberke, akik a kereskedelmi rádiós munkája miatt őt mintegy istenséget imádták akár hogy is viselkedett, és volt akiket kiakasztott a hozzáállása, mert egy komoly rádiós személyiségtől komolyabb munkát vártak volna. Természetesen a fentebb említett nehéz természetű ifjú hölgy is az imádók táborát erősítette :)
És elérkeztünk ahhoz a bizonyos zöld szemű szörnyeteghez is, aki oly sokmindent meg tud változtatni életünkben, még akkor is, ha történetesen személyesen ránk nincs semmiféle hatással :)
Érdekes jelenséget figyeltünk meg a rádió körül nyüzsgő társaság tagjai között, aminek a lényege az volt, hogy eleinte rettenetesen szerettek rádiózni, aztán amikor a rádió reflektorfényének köszönhetően becsajoztak, vagy bepasiztak, akkor mintegy magasabb szintre lépve hirtelen "megkomolyodtak", elhatárolódtak az olyan gyerekes dolgoktól mint a rádiózás, és a mindent elsöprően csodálatos párkapcsolatukban kívántak a továbbiakban élni, amibe a mi botrányos társaságunk már nem fért bele :D
Olyan is előfordult, hogy az egykori rádióst egyszerűen eltiltotta tőlünk újdonsült párja, de sovány vigaszként később megtudtuk, hogy beteges féltékenysége messze földön híres, és nemcsak tőlünk, de családjától, gyerekkori barátaitól is el lett tiltva az illető, dehát ha ez az ő kapcsolatukba belefér, akkor egészségükre, legyenek boldogok, mi igazán nem szeretnénk ennek az útjába állni :)
Tudom gonoszak vagyunk, mert a későbbiekben jókat kuncogtunk néhányuk háta mögött, látva a rózsaszín köd eloszlása utáni depressziójukat, kínlódásukat ... Így beigazolódott a híres mondás: Legjobb öröm, a söröm :D
Egy szónak is száz a vége, gyűltek a viharfelhők, érezhető volt hogy hamarosan komoly kenyértörésre kerül sor, és ez szükségszerűen be is következett...
Nekem, mint az egyesület elnökének, már minden oldalról jött a panaszáradat, a békítgetések, megbeszélések egytől egyig zsákutcába futottak, így elkerülhetetlenné vált egy hivatalos egyesületi közgyűlés összehívása az ügy tisztázásának érdekében. Nem minden rádiós volt hivatalosan is az egyesület tagja, ezért ők közgyűlésen szavazati joggal nem rendelkeztek, de fontosnak tartottuk jelenlétüket abból a szempontból, hogy mégiscsak hozzájárultak a rádiós munkához, ezért nem szerettünk volna a "hátuk mögött" dönteni.
A közgyűlés meglehetősen feszült hangulatban zajlott, a feltűnési viszketeg hölgy sűrű "Szavazzunk" bekiabálásai mellett, amelyek akkor sem csitultak, amikor tudomására hoztuk, hogy ő bizony itt legfeljebb javaslatot tehet, hivatalos szavazati joggal nem rendelkezik..
Megszületett a döntés, illetve a döntések az egyesület által működtetett 4-SSSS Rádió további sorsáról.
A döntések az érzelmi kirohanások ellenére is az észérvekkel voltak összhangban, így a rádió működhetett tovább, igaz, az ellentábor szószólói, akiknek valódi szándéka (ha volt egyáltalán) sem akkor, sem azóta nem derült ki, őszinte felháborodásuknak adtak hangot, és kijelentették, hogy ilyen helyzetben nem folytatják a munkát, mert a jelenlegi vezetéssel az egész rádió halálra van ítélve.
Persze mint az később bebizonyosodott, éppen ez kellett ahhoz, hogy a 4-SSSS Rádió még 7 évig szólhasson :)
Elég hátborzongató dolgok is kiderültek az ezutáni néhány hét alatt, pl. az, hogy az ellenség (ekkor már nevezhettük őket így) egyenként megkereste a rádió megmaradt tagjait, és arról győzködte őket, hogy ők se folytassák, mert úgyis felesleges, hiszen a jelenlegi vezetés (link, alkoholista, bigámista, stb...) mellett nincs értelme.
Szerencsére ez a kísérlet is a mi javunkra sült el, mert még szorosabb összefogást eredményezett azok között a tagok között, akik valóban szívügyüknek érezték a 4-SSSS Rádiót :)
Az egyik, akkor épp nem túl régóta velünk lévő (egyébként jó fej) srác pl. nyíltan bevallotta, hogy őt bizony otthon választás elé állította a párja és az anyósjelölt, és rávették, hogy szakítsa meg velünk a kapcsolatot, máskülönben nem lehet a díszes családjuk tagja a későbbiekben :D
Hát, mit lehet erre mondani... szerintem ép ésszel semmit, de becsületére vall, hogy megtörve bár, de ezt el merte nekünk mondani, azóta is köszönünk egymásnak ha találkozunk :)
Nade ennyit a mepróbáltatásokról, néhány szóban a kevésbé izgalmas, de kellemesebb dolgokról is érdemes írni, mert azért a 2005-ös évben bizony 2 nagyszerű rendezvényt is produkáltunk, mindkettőt még a "kenyértörés" előtti legénységgel, az egyik természetesen a 4-SSSS Rádió első szülinapi bulija, amelynek a napközbeni részét ugyan féligmeddig elmosta az eső, de ekkor vonult végig a 3 településen az első igazi 4-SSSS Bulikaraván, a másik pedig az évzáró rendezvényünk, ahol megtörtént az első (és egyben az utolsó) 4-SSSS Rádió Szépe választás is :)
Mindkét rendezvényen 1000 fő feletti létszám, és kiváló hangulat volt a jellemző, akik ott voltak valószínűleg szép emlékeket őriznek az eseményekről, minket pedig nagy büszkeséggel töltött el, hogy ismét hozzájárulhattunk valami nem mindennapi dologgal kis településünk életéhez :)


Bizony itt már jócskán benne vagyunk a rádiózás "sűrűjében", és mint látható, ahhoz hogy egy ilyen kis rádió napról napra működjön éveken át, sok elszánt ember komoly, kitartó munkája szükséges, amely egyáltalán nem mentes a személyi konfliktusoktól sem.
Ha véletlen kimaradt volna valami fontos dolog, vagy valaki úgy gondolja hogy ittott esetleg sántít a sztori, szóljatok nyugodtan, mert ez így ebben a formában csak az én emlékeim szerint íródik és természetesen szívesen kiegészítem ha bárki érdemi dologgal tud szolgálni hozzá :)
A következő részben jön egy újabb év, újabb rendezvényekkel, újabb megoldásra váró problémákkal, és természetesen a rádiózás szeretetével :)


Baráti üdvözlettel: Keserű Csaba